2017

JÚNOVÉ číslo Naše Poľovníctvo 6/2017

Vyšlo

JÚNOVÉ ČÍSLO

časopisu

NAŠE POĽOVNÍCTVO

 

Na jeho stránkach  nájdete:

 

PAMATNICA

spomienka na významné osobnosti slovenského poľovníctva.

 

OSEMNÁSŤ  VÍŤAZOV

zo Svetovej klubovej výstavy  slovenského kopova.

 

TROFEJE V MEDZIBRODE

prehliadka trofejí v okrese Banská Bystrica.

 

NA PRAHU JÚNA

Priority, ktorým sa chceme venovať  v šiestom mesiaci roka. Jún je však  venovaný  nielen ochrane zveri, ale  celej prírody.

 

VRÁTI SA DROP FÚZATÝ?

Otázku kladie autor článku  JOZEF ŠABO, ktorý si spomína na jeho hojný výskyt spred niekoľkých rokov. Prečo u nás  stále nemá lepšie podmienky?

 

MALÝ LOVEC

druhá časť rovnomenného príspevku Ing. VLADIMÍRA VICIANA, PhD.  zo „živočíchopisu“ kuny lesnej. Čo vieme o jej potrave, rozmnožovaní a  celodennej aktivite?

 

MURÁNSKA PLANINA

S prírodnými  pokladmi jedného z našich  národných parkov   –  Muránska  planina píše riaditeľka  správy  NP  Ing. JANA ŠMDTOVÁ.  Je domovom  vzácnych živočíchov i rastlín, je miestom „tak trocha divokej a  mimoriadne pestrej prírody“.  Už ste ho niekedy navštívili?

 

VEĽKÉ VÝKYVY POČASIA

v mnohých oblastiach sveta;  o príčinách extrémov počasia  a výhľadoch  na teplé obdobie v  r. 2017 informuje  prof. RNDr. MILAN LAPIN, PhD. 

 

MÁLO ZNÁMY BARBET

ponáša sa  na prvý pohľad na huňatého ovčiarskeho psa, píše  Ing. JÁN ZAJAC a má bohatú a dlhú históriu. Obľúbený je nielen ako  domáci   priateľ, ale veľmi obratný i pri love najmä malej  zveri.

 

 

JELENIA  ZVER A ŠKODY

autor príspevku Ing. JÁN MERCEL zhrnul  zaujímavé skúsenosti  nemeckých poľovníkov (Dolné Sasko)  pri znižovaní  škôd, ktoré spôsobovala jelenia zver  na lesných porastoch. Podľa nich  stačí  rozumnejšie pristupovať k ich lovu.

 

POĽOVNÍK SO SRDCOM HOLUBIARA

s dlhoročným poľovníkom, ovocinárom a chovateľom holubov  KOLOMANOM PLEVOM  z Demandíc sa zhovára  PhDr. EVA MALÍKOVÁ.

 

NA ZELENEJ VLNE

pravidelná rubrika  poľovníckych príbehov  ponúka  tri zaujímavé zážitky: Moje najlepšie rany, Srnec z povaly a Na Habrovom vrchu.

 

PREDSTAVUJE SA

opakovacia malokalibrovka CZ 455 Stainless, ktorú ponúka  Česká zbrojovka a. s.   ako zbraň  do klimaticky náročnejších podmienok, ale menej náročná na údržbu.

 

Z OSTROVOV V INDICKOM  OCEÁNE

do vzdialených  končín  pozýva  RNDr.  STANISLAV HARVANČÍK. Predstavuje najmä  „raj“ rôznych vtáčích spoločenstiev a zoznamuje čitateľov  s niektorými  zaujímavosťami indickej spoločnosti  i s prírodou u nás málo známych ostrovov.

 

 

LEV CECIL A MILIONÁR

Za jeleňom v noci, Hniezda na stožiaroch… a ďalšie zaujímavé informácie zo zahraničnej poľovníckej tlače.

 

SVRČIAK SLÁVIKOVITÝ

Pri  poznávaní našich spevavcov  Ing. ĽUBOR ČAČKO upozorňuje na   nenápadného  svrčiaka slávikovitého. Je síce vzácny, ale predsa len ho u nás možno stretnúť a pokúsiť sa identifikovať  jeho hlas.

 

DOBRÚ CHUŤ!

Z jelenieho mäsa nemusí byť len tradičný guláš,  ale  vhodné je  aj  „jelenie ragú na slivkovej omáčke“. Recept ponúka  šéfkuchár FRANTIŠEK WILLINGER.

 

POĽOVNÍCKY JÚN

DOBY LOVU, Ing.  MIROSLAV  HASA pripomína:   Práva a povinnosti  člena poľovníckej stráže; na dvojstránke nájdete tiež  ENVIROKALENDÁR, Východy a západy Slnka a Mesiaca, 3 DOBRÉ RADY, ENVIROKALENDÁR  a  VESELÚ BODKU.