2016

MARCOVÉ číslo Naše Poľovníctvo 03/2016

VYŠLO

 

  1. ČISLO ČASOPISU

   

 NAŠE POĽOVNÍCTVO

 

 

Na jeho stránkach si prečítajte:

 

KOMORA AKO POVINNÁ OSOBA

Niekoľko slov o jednej z povinností Slovenskej poľovníckej komory vo vzťahu k svojim členom.

 

ZAJAČIA ZVER V ROKU 2015

O najnovších výsledkoch výskumu súvisiacich so stavmi zajačej zveri: ich prírastkoch, stave revírov, v ktorých sa vyskytujú, záujme poľovníkov o ne  a  možnostiach zvyšovania ich stavov píšu  doc. Ing. JAROSLAV SLAMEČKA, CSc., Ing. TOMÁŠ SLÁDEČEKm PhD. a MVDr. RASTISLAV JURČÍK, PhD.  z NPPC – Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre. Prehľad počtov  tohoročných a starších zajacov v skúmaných revíroch a ich prírastky sú

znázornené i graficky.

 

ČÍM SA ŽIVÍ LÍŠKA

Druhá časť  článku Ing. VLADIMÍRA VICIANA, PhD. z TU Zvolen približuje  potravné nároky líšky, ktoré ich najmä v posledných rokoch hľadajú a aj nachádzajú i v okolí ľudských sídlisk a v rušných mestách.

 

TAJOMNÝ HLUCHÁŇ

Nie každý poľovník má šťastie sledovať  život hlucháňa; nielen preto, lebo sa nedostane do miest, ktoré sú jeho domovom, ale i preto, že jeho počty sú rok čo rok menšie. Čo ich ohrozuje? A čím je zaujímavý  jeho ročný cyklus, ktorý vrcholí  tokaním v čase, keď odchádza zima a na obzore je jar? Odpovede na tieto a ďalšie  otázky doložené fotografiami nájde čitateľ v článku, ktorého autorom je PAVOL LENKO.

 

KRÁSNY DEVANA BÁL

Pohľad na významnú spoločenskú udalosť  „Devana Bál“, ktorý v Bratislave  usporiadal Klub slovenských poľovníčok.

 

TAK PLYNUL ČAS…

Čriepky spomienok na dávnejšiu minulosť  poľovníctva a poľovníkov v Košiciach  z pera Mgr. ELEONÓRY BLAŠKOVEJ. V článku nájdeme  i zmienku aj o „Andrejovej skale“ na Čermeli, na ktorej je umiestnená pamätná tabuľa  označujúca miesto náhodného nešťastia na poľovačke  z roku 1930. Keďže podobných poľovníckych pamiatok je na Slovensku málo,   „Andrejova skala“ by nemala zapadnúť do zabudnutia.

 

ČIERNO-HNEDÝ MÝVALÍ PES

U nás je toto plemeno pochádzajúce z amerického kontinentu len málo známe, no jeho prednosti  a schopnosti zasiahnuť i v tých najťažších situáciách sú mimoriadne  vzácne. „Odvážny je i pri medveďovi,“ píše autor článku Ing. JÁN ZAJAC.

 

STRETLI STE PORANENÚ ZVER?

Ako postupovať keď  v revíri stretneme poranenú zver?  Ihneď skrátiť jej trápenie? Nedostaneme sa pritom do rozporu  s predpismi?  Ktoré poranenia si vyžadujú  likvidáciu ihneď, ktoré treba najskôr ohlásiť poľovníckemu hospodárovi? Na tieto a ďalšie otázky súvisiace so stretnutím poranenej príp. chorej zveri odpovedajú autori príspevku  doc. ĽUBOSLAV BUZNA, PhD. a MVDr.  VILIAM PEDIAČ.

 

SLUKY V SPOMIENKACH

Napriek tomu, že  u nás je zákaz lovu sluky v jarných mesiacoch, najmä starší  poľovníci nezabúdajú na chvíle, keď spolu so slukou vítali aj prichádzajúcu jar. Prečo a kvôli čomu boli tie  vychádzky do  lesa s prvými jarnými vôňami také príťažlivé, na to odpovedajú Ing. JÁN MERCEL a ANTON MIKUŠKA.

 

 

MOJE NEZABUDNUTEĽNÉ SETRE

V rubrike Rozhovor predstavujeme  Mgr.  DAGMAR SOJKOVÚ, majiteľku známej  chovateľskej stanice Jay Slovak Base. Prezradila nám prečo si  zamilovala práve toto plemeno a ako  sa osvedčuje i v revíri.

 

NA ZELENEJ VLNE

Pokračujeme  druhou časťou  poľovníctva v Mytológiách a legendách; na dvojstránke nájde čitateľ aj  zaujímavý príbeh z pera  VLADIMÍRA MÉSZÁROSA: Trojnohá a nečakanú  udalosť, ktorou pre pisateľa bolo  Stretnutie s mačkou.

 

 

ZAMERIAVACIE ĎALEKOHĽADY FOMEI

testoval   strelecký inštruktor MICHAL ĎURECH. V článku zoznamuje čitateľov s prednosťami ďalekohľadov tejto značky.

 

DEDINKA PUŠKÁROV

Mnohí čitatelia sa domnievajú, že Ferlach je iba značka zbraní. Že to nie je tak informuje Mgr. PETER ŠULEK:   ide vlastne  o mesto (pred rokmi bolo dedinkou), v ktorej sa začali vyrábať vynikajúce pušky, ktoré poznajú a doteraz  majú  dobrý zvuk  aj u mnohých našich poľovníkov.

 

NEBEZPEČNÁ REPKA OLEJNÁ

Prečo osobitne na jar  hrozí voľne žijúcej zveri nebezpečenstvo v podobe repky olejnej? Čo vlastne obsahuje a čo škodí zveri?  Ako sa vyhnúť tomu, aby ju vo veľkom konzultovala. Na tieto a ďalšie otázky odpovedá  MVDr. EMÍLIA SELECKÁ.

 

AJ JAR SA MôŽE PONÁHĽAŤ

V posledných desaťročiach nás už neraz prekvapil predčasný príchod jari  a zdá sa, že tohto roku sa tento jav zopakuje. Čo ale  taký posun znamená pre zver?  Ako  čeliť nebezpečenstvu, ktoré predstavujú  klimatické zmeny? To zatiaľ nie je zrejmé ani odborníkom,  preto si aspoň všímajme, ako na nepredvídateľné počasie reaguje voľne žijúca zver a následky zmierňujme našou zvýšenou starostlivosťou o ňu.

 

DIVIAK ZABÍJAL..

Vlk s vysielačkou, Strelil na líšku a  ďalšie zaujímavosti, ktoré sme vybrali zo zahraničnej poľovníckej tlače.

 

STRAKOŠ SIVÝ

…takisto patrí medzi Naše spevavce, s ktorými nás zoznamuje Ing. ĽUBOR ČAČKO. Viete kde ho môžete uvidieť? A viete,  že ho možno zaradiť aj medzi dravce i keď patrí medzi spevavce?  Všímajme si zarastené stráne, brehové porasty, zanedbané záhrady a sady, kde  hniezdi a rád vysedáva na vrcholcoch stromov.

 

DOBRÚ CHUŤ!

Šéfkuchár MARIÁN KOLLÁRIK  (Penzión HOFFER, Nitra) ponúka recept  na PANENKU Z DIVIAKA na šípkovej omáčke s tirolskou knedľou.

 

POĽOVNÍCKY MAREC

Dve stránky obsahujú rubriky: Lov, PRIPOMÍNAME, ČO SA DEJE V REVÍRI, 3 DOBRÉ RADY súvisiace so zmierňovaním škôd, ktoré spôsobuje diviačia zver v lese i na poli, Čo sa deje v revíri,  Východy a západy Slnka a Mesiaca  a VESELÚ BODKU.